Столче за кола обратно на движението?

Публикувано на

Днес много често възрастните се интересуват дали има някаква опасност за децата им, пътувайки обърнати назад. Важен е и въпросът за тяхното удобство в детското столче, но още по-важно е какво ще стане в случай на инцидент.

столче за кола

До момента, в практиката на возене на децата в детските седалки, обърнати назад, няма нито един инцидент, в който краката да бъдат наранени, колкото и дълги да са и колкото и свити да са. Дори обратното, возенето по посока на движението носи по-голям риск за децата при инцидент. Това показва и статистиката.

Има и друго важно нещо - в медицината краката се оправят, но врата и главата - рядко или никога. Какво да кажем за удобството на пътуването? Пътуването при децата преминава съвсем различно от това, при възрастните.

Децата са много по-пластични от възрастните. Пътуването назад не представлява никакъв проблем за тях. Веднъж опитали децата сами искат да пътуват на обратно. Това става предпочитан метод на пътуване.

Голям риск за децата обаче се оказва не обезопасения багаж в колата. Вероятността от инциденти и наранявания при деца, пътуващи на обратно, нараства. Нека не забравяме, че застрашителният багаж в колата може да доведе до инциденти и при деца возещи се по посока на движението.

Шведските столчета Britax за деца са много здрави. В статистиката не се открива нито един случай, в който седалката за деца да не е действала, така както се е очаквало от нея.

Нещата стоят различно при обърнатите в посока на движение столчета, при които в САЩ има дори документирани случаи на изхвърлени от седалките деца, довело и до сериозни наранявания при най-обикновени и тривиални катастрофи.

Трябва да отбележим, че независимо от посоката на седалките и децата, при смъртоносни катастрофи и нарушаване целостта на купето, както и на самата колата, не всяка защитна система може да издържи.

Според изследване возенето назад е най-безопасно и резултатно, до 5 пъти повече от традиционното в Европа возене напред. Нека не забравяме, че най-безопасното за едно пътуване е внимателното шофиране и реакция на пътя.