Как да изберем смесителни батерии за баня?

Публикувано на

Батериите идват в произволен брой стилове - плъзгачи (тоест форма като кръст) или лост са най-често срещани. Батериите могат да бъдат монтирани към основата на улея или монтирани поотделно, в зависимост от разпределението на приложението и позиционирането. Постигането на това води до много различни разновидности и разположения.

Някои от тези варианти включват основни смесителни батерии, двойни и единични лост кранове, стенни батерии и хиляди други вариации на дизайна. В кухните, например, батериите са прикрепени към гъвкави маркучи, позволяващи по-голяма свобода и пространство. При баните също има вариации.

Смесител за вода

Как работят смесителните батерии?

Различните смесителни батерии регулират водата по различни начини. Много от нас са запознати с компресионния тип смесители – когато кранът се завива надолу, компресира шайба – изработена от каучук и неопрен срещу метална част, което води до ограничаване притока на вода. Тези шайби се износват с течение на времето и трябва да бъдат заменени.

Има три основни разновидности смесителни кранове, които са достъпни в днешно време. Топка, патрон и керамични дискови. Всички те ще ограничат разходите по поддръжката, които се изискват.

  • Топкообразните смесители работят чрез натискане на пластмасова или неръждаема топка, над заоблен капак, който контролира температурата и количеството на водата. Тези механизми са доста сложни и се хаби по-голямо количество вода, спрямо останалите видове.
  • Патронообразните имат лост, контролиращ месингови или пластмасови „патрони”, движи се нагоре и надолу за ограничаване на количеството вода и наляво и надясно за регулиране температурата на водата.
  • Керамичните дискови смесители имат два керамични „диска”, които се плъзгат един върху друг, за да регулират температурата на водата и изискват по-малко поддръжка от другите видове.

Водно ефективни смесителни батерии

При избора на смесители за баня освен всичко останало от важно значение е количеството вода, което се „хаби”, както и времето за регулиране на подходящата температура на водата, откъдето и основно зависи колко вода ще се изхарчи напразно. Така, че се опитайте да ограничите максимално количеството вода, което ще се изразходи, докато настройвате температурата на водата от смесителя, който сте избрали.

Как ще бъдат използвани смесителните батерии?

Освен самата практическа работа с тях, ако оставим това на страна е важно дали може да се използват, например смесителите с мокри, сухи и мръсни ръце. Каква е вероятността при неволен удар моментална повреда на смесителя – и до каква степен?

Също така, при побутване, колко е чувствителен смесителя и веднага ли се променя температурата и нивото на водата? Това са все дребни детайли, които обаче в последствие могат да ви създадат дребни неудобства, затова помислете за всичко при избора на подходящи смесителни батерии за вашата баня.