Сет Годин: Каква форма има вашата фуния?

Публикувано на

Пускате случайни хора през фунията и получавате лоялни клиенти на изхода.

Един билборд кара случайни хора да посетят сайта ви, да се абонират за новини, да се възползват от промоции и т.н. и превръща част от тези хора във ваши лоялни клиенти. Всеки добър мениджър знае, че това е очевидния принцип на outbond маркетинга (още за това да си добър мениджър и лидер).

Повечето хора, които пускате в отвора на вашата фуния, изминават доста дълъг път, докато излязат през изхода и се превърнат в клиенти.

Работата е там, че някои фунии са по-ефективни от други. Изложете идеите си на 10 „правилни” хора и ще получите поне 3-ма от тях на изхода на фунията. В други случаи ви се налага да се обръщате към многократно повече случайни потребители, при това на няколко етапа, а получавате същия резултат на изхода.

Каква е причината?

Грешката, която често допускаме е да мислим, че нямаме достатъчно количество хора на входа на фунията, затова и от нея не излизат достатъчно лоялни клиенти.

Всъщност има два фактора, които влияят на това от фунията да изтича повече – формата и ефективността на фунията от една страна, и умението ви да провокирате лоялните си клиенти да привличат и убеждават свои приятели, близки, роднини да станат също ваши клиенти. Ако се погрижите за тези два елемента, можете да разчитате на много по-добри резултати на изхода на фунията.

Рекламирането в Google например, поставя формата на фунията под напрежение.

Ако сте направили фунията си достатъчно ефективна, можете да си позволите да плащате повече за всеки човек, пуснат от Google във вашата фуния. Ако конкурентът ви има два пъти по-пропусклива фуния от вашата, той може със същите разходи да получи два пъти повече лоялни клиенти на изхода. Внимавайте – един умен конкурент в тази позиция може лесно да вземе толкова от пазара, колкото му е необходимо.

Какво остава за Вас? - Да си оптимизирате фунията...

Сет Годин е всепризнат експерт по въпросите на маркетинга.

Роден е през 1960 г. и е притежава магистърска степен по маркетинг от Станфорд Бизнес Скул. Работил е известно време като маркетингов и бранд мениджър, след което с появата на Интернет, основава една от първите компании за онлайн маркетинг.

Три години по-късно, компанията му е продадена на Yahoo, а Сет Годин става Вицепрезидент по “Маркетинга на позволението” (Permission Based Marketing) на Yahoo.