Какво съдържа месото?

Публикувано на

Месото съдържа редица важни хранителни вещества, които са необходими на тялото ни за извършвана жизненоважни метаболитни функции. Това са протеини, мазнини, витамини и минерали. Всички тези хранителни съставки са отговорни за осигуряването на енергия в тялото.

Месо - какво съдържа?

Хранителните вещества присъстващи в месото

Белтъчини

Месото е богат източник на протеини, което се изисква в големи количества от тялото. Белтъчините играят важна роля за функционирането на организма, като най-важните сред тях са изграждането на тъканите и образуване на антитела, които се борят срещу инфекции.

Протеинът в месото се счита за високо качествен, защото в него се съдържат почти всички незаменими аминокиселини, които спомагат за усвояването му. Като общо правило, протеинът е около 20 % от съдържанието на месото.

Минерали

Месото съдържа редица минерали, от които желязото е в най-голям процент. Тялото ни се нуждае от желязо, за да образува хемоглобин, който е необходим за пренасянето на кислорода от белите дробове до различни части на тялото.

Цинкът е друг минерал, които се среща в месото. Той повишава метаболизма и помага при формирането на тъкани. Също така в месото се съдържа селен, който подпомага разграждането на мазнини и други химични вещества в организма.

Ето защо месото ви предоставя някои много важни минерали, които са необходими за правилното функциониране на организма.

Мазнини

В месото има линолова киселина, която предпазва тялото от поява на рак и вредни вируси. Това подобрява резистентността на организма към заобикалящата го среда и неблагополучните условия. Също така, тялото има нужда от мазнини за развитието на мозъка.

Витамини

В месото се намират редица витамини, като например витамин А, B и D. Витамин A помага за добро зрение, поддържа костите и зъбите и помага за развитие на здрава кожа. Витамин B усилва централната нервна система и подобрява психичното здраве. По същия начин, витамин D подпомага използването на калций и фосфор, които от своя страна помагат за здрави кости и зъби.

Ползите от консумацията на месо са многобройни. С яденето на месо на регулярна основа, не само ще поддържате доброто здраве на вашето тяло, но и ще му осигурите достатъчно енергия.

Все пак, не всичките действия на месото са полезни. В него се съдържа голям процент мазнини и холестерол, които трудно се усвояват от тялото. Високите нива на мазнини и холестерол могат да доведат до нарушения, които пряко засягат сърцето и кръвоносната система. Поради това е необходимо да ограничите приема на месо до 2-3 пъти на седмица, което е необходимо за предотвратяване на различни заболявания.

Прочетете още статии за здравословно хранене и отслабване в Dieti.net. В блогът ще откриете още диетични рецепти, упражнения, мотивация и отговора на въпроса "Как да бъдем стройни и здрави?"