Флуоресцентно или LED осветление – кой продукт е по-подходящ?

Публикувано на

С оглед качеството на LED осветлението, спот лампите например са много по-добра алтернатива от луминесцентното осветление. Второто винаги е съпътствано от трептене, когато бъде включено, докато диодното започва работа бързо, прояснява се бързо и липсват каквито и да било колебания в светлината. Ние всички познаваме и живеем в ежедневието си с играта на флуоресцентните лампи.

LED плафон за дома

Всъщност е доказано, че това трептене предизвиква главоболие вследствие на микроимпулсната дължина на вълната на светлината, която бива излъчена. Използването на светодиоди може да намали напрежението за очите, както и главоболието, а и да увеличи ефективността при работата на служителите. Липсата на мигрена, причинена от изброените по-горе условия, е в плюс за самите работодатели.

При продължителна работа през деня, за дълъг период от време, луминесцентното осветление може да води и до нагорещяване в някои точки от помещението, защото то генерира голямо количество топлина. Този ефект липсва при LED осветлението. Това повишаване на температурата на илюминаторното тяло води до по-малко количество отделена светлина и отслабване на ефикасността на флуоресцентните крушки. А това е добра причина да преминете към светодиодно осветление, в зависимост от предпочитанията.

Луминесцентното осветление може да причини напрежение в очите, но диодното осветление не трепти и не излъчва бръмчене, в следствие от еднаквото и балансирано количество светлина, което излъчва. Тези удобни лампи с LED са в пъти по-екологично чисти от всички други видове. А именно – те са по-спестяващи от луминесцентното осветление както в дома ви, така и на работното ви място. И разбира се – CFL продуктите съдържат токсични материали като живак, които могат да причинят замърсяване на въздуха, ако бъдат счупени, и това може да доведе до трайно увреждане на белите ви дробове или гърлото (при ежедневен контакт).

В контраст LED осветлението, със своята солид стейт технология, която не включва каквито и да е опасни вещества, нито може да изгърми (както крушките с нажежаема жичка правят често), нито да замърси помещението, което осветява. Някой може да каже, че първоначалните разходи за LED осветление са твърде високи, което се дължи на по-скъпата технология, използвана за постигането на добрия рейтинг за лумени на ват (ефикасността). И ще е прав.

Въпреки това, мисля, че от гледна точка на енергоспестяването в дългосрочен план, както и от тази на ползите, които ще получите в следствие на това, че няма да ви се налага да подменяте лампите толкова често, вие ще придобиете значително повече. Така или иначе консумиращият повече халоген, както и крушките с нажежаема жичка, които ще заменяте по-често, ще ви донесат много повече ядове.

Тоест LED плафоните от Axeny ще ви спестят достатъчно пари, за да ви възвърнат първоначалната инвестиция. В този ред на мисли някои градове и държави са въвели данъчни отстъпки, които ви възстановяват разходите за светодиодни крушки. Консултирайте се и може да се окаже, че и във вашето населено място можете да се възползвате от едно такова намаляване на сметките чрез държавни субсидии. За целия живот на LED телата (тръби, ленти, крушки, маркучи и др.) истинската им цена се изчислява, като бъдат включени всички фактори - първоначални разходи, разходи за поддръжка, за замяна и т.н.

По мое мнение LED осветлението ще замени луминесцентното осветление в глобален мащаб съвсем скоро, тъй като то отговаря на изискванията за устойчиво развитие. Нещо, което крушките с нажежаема жичка и халогенните лампи не могат да ви предоставят. Икономиите от енергия и издръжливостта придават значимост на вложените ви пари. А качественото осветление на дома, офиса, хотела, общежитието, общественото пространство пестят усилията на всички.

Бъдете „зелени“ и наистина еко настроени с помощта на светодиодното осветление. И не забравяйте да изхвърлите правилно старите крушки в съответния запечатан контейнер. Решението е пред вас и само вие можете да вземете бъдещето в ръцете си.