Кофеин за културистите

Публикувано на

Какво е общото между черното кафе, гуараната, зеления чай и спортните фетбърнъри? Точно така, всички те съдържат кофеин. В железните спортове, включително културизма, кофеинът се оценява като стимулант на производителността и концентрацията. Възбуждането на централната нервна система (ЦНС) позволява на спортиста ефективно да изпълнява задачите, които си е поставил когато тренира, като ги изпълнява изцяло, независимо от умората, времето на деня или нощта и други разсейващи фактори.

Кофеин за културистите

Според проучвания, само 250 грама кофеин може да повиши производителността на мъжа или жената няколко пъти и най-важното е, че именно чрез него умората се преодолява за кратко време. На практика тази активна съставка често се използва по време на сушене, за да се правят необходимите упражнения, при това докато се съблюдава строга диета. Освен това има доказателства, че кофеиновите напитки имат свойства, които подобряват изгарянето на мазнините и ускоряват метаболизма, което само допринася за загубата на излишно тегло.

Като цяло, кафето (кофеинът) за начинаещия може да бъде работещ стимулант, относително безопасен и изключително ефективен. Разбира се, ако следвате строг хранителен план и следвате ясна програма за тренировки.

Ефекти от прилагането

Сред основните ефекти на кофеина са:

  • Повишен енергиен потенциал;
  • Активиране на централната нервна система;
  • Ускоряване на протеиновия синтез;
  • Намалена умора;
  • Премахване на сънливостта;
  • Повишена адаптация към физическо натоварване.

Кофеинът е толкова ефективен като стимулант за централната нервна система, като подобрява работата ѝ и допринася за по-добри резултати, че е забранена субстанция в много спортове. По-специално, това се отнася за леката атлетика, където има много строги наказания (до санкции и дисквалификации) за използването му преди състезание, подобно на анаболи и стероиди.

В бодибилдинга няма забрана за кофеина, и тук той може да помогне на спортиста да се концентрира и да се адаптира, когато тренира с железа. Дори ако сте спали лошо или сте претоварени през работния ден, кофеинът може да елиминира неприятните ви усещания. От друга страна, предозирането може да доведе до обратен ефект, предизвикващ сънливост, увеличаваща се умора, увеличаване на сърдечната честота и смущаваща концентрацията.