iCub - роботът, който може

Публикувано на

Това е iCub. Той е 95 сантиметров робот, направен от изследователи към италианския институт за когнитивни науки и технологии в Рим. ICub има сложни визуални, слухови, осезателни сензори и сензори за близост. За разлика от други роботи, iCub е проектиран да развива самостоятелно поведение и по-специално да се учи по напълно органичен начин.

iCub - роботът

Професор Стефано Нолфи, изследовател в института, казва: “За да покаже интелигентно поведение, роботът трябва да сам да развие уменията си. Той не може да бъде програмиран от инжeнер, той трябва, точно като хората и животните, да развие способностите си с проба и грешка”.

Според неговите създатели iCub няма само да прави физически неща, като хващането на даден обект, а ще развива сложни социални умения. Те искат от него, например, да се учи да разбира човешки думи по същия начин както децата - слушайки други хора.

В проекта участват 11 европейски университета и изследователски института, като основната цел е да се направят и тренират роботи, които да са социални спътници в живота.