Какви са разходите по домейна?

Публикувано на

Годишна такса

За домейна плащате годишна такса. С други думи, „притежавате” името на домейна си, докато продължавате да плащате годишната такса, за да го запазите. Притежанието на домейн не е като притежанието на физически предмет и вие не го придобивате завинаги след еднократно заплащане. Притежанието на домейн прилича повече на наемане – докато плащате „наема си”, имате право да го използвате.

Домейни

Добрата новина е, че домейните днес са евтини. При повечето регистрари цената варира между $10 и $15 на година. В България, в регистратора на домейни PeerName.com, цената в момента е $10.38 за една година за .com. Разбира се, вие не сте длъжни да плащате домейна си до края на живота си. Ако решите да затворите уеб сайта си. Ако решите да се откажете от уеб сайта си, просто не подновявайте домейна си.

Когато изтече срокът за ползване на домейна ви, регистрарът ще ви изпрати предупредителен имейл, за да ви припомни, че е време да платите годишната си такса. Ако не желаете да запазите домейна, просто оставете без отговор този имейл и не плащайте за следващата година. Системата автоматично ще прекрати вашия домейн.

Ако сте маркирали опцията за автоматично подновяване на домейна в сайта на вашия регистрар, трябва да деактивирате тази услуга. В противен случай регистрарът ще плати домейна за още една година, изтегляйки автоматично пари от вашата карта.

Подновяване на домейн

Ако решите да запазите домейна си, трябва да подновите регистрацията от сайта на същия регистрар. Това не значи, че трябва да работите с един регистрар до края на живота си. Но ако решите да го смените, не чакайте до последния момент. Проверете условията за трансфер на домейна при вашия регистрар. Трансферът на домейна се прави от сайта на регистрара срещу заплащането на такса; просто трябва да следвате инструкциите.

Цените на домейните с времето се променят. Ако искате да сте сигурни, че и занапред ще плащате същата годишна такса, можете да заплатите авансово няколко години напред (до 10 години); ще получите и отстъпка от настоящата цена.

Ако предплатите домейна си за няколко години и го преместите при друг регистрар, вие все още го имате за тези години.