Правила за избор на добро име на домейн

Публикувано на
Преди да изберете името на домейна за вашия уеб сайт, имайте предвид някои неща:

1. Името на домейна трябва да бъде името на вашия уеб сайт

Когато хората мислят за вашия сайт, те мислят за него по име. Ако името и адреса на сайта ви са едно и също, посетителите ви автоматично ще знаят къде да отидат.

Да приемем, че вашата фирма се нарича Анка, но някой друг вече е заел това име. Когато търсят за вас, потребителите ще напишат вашето име, но ще отидат в сайта на конкуренцията. Загуба за вас.

В света на Интернет, където хората търсят информация, вашият бизнес трябва да има Интернет име, което отговаря на търговската марка или продукта, който продавате. Вашите клиенти няма да се мъчат да запомнят сложни Интернет адреси, само за да открият вашия сайт. Само вие и вашите конкуренти ще ги помнят.

А ако не можете да купите домейна, който търсите? Това зависи доколко бизнесът ви е ангажиран с определено име. Ако имате популярна търговска марка, вероятно няма да пожелаете да се откажете от името си само защото домейнът ви не е свободен.

В такъв случай можете да се опитате да откупите домейна с вашето име от настоящия му собственик. Проверете whois информацията за домейна и се свържете с лицето, което го притежава, за да проверите дали го продава. Ако името се продава, вероятно ще трябва да платите доста по-висока цена.

Ако току що започвате вашия бизнес, можете да изберете по-евтина алтернатива – да изберете първо име на домейн и после да изберете име на сайта си/бизнеса си.

2. Домейн зони

През различните етапи на съществуването на Интернет се е преминавало през различни начина на управление на домейните. Различни мрежи са се грижили за това да класифицират и унифицират домейн имената. В момента по подразбиране повечето системи разчитат на ICANN като централен регистър на домейн имената.

С годините обаче бюрокрацията в ICANN се увеличава. Изискванията и цените на домейните стават все по-непосилни. Започват да се появяват структурни проблеми в старата система, като липса на сигурност в DNS, липса на поверителност на данните (whois), цензуриране на домейни от правителството и други.

Затова все по-популярни стават децентрализираните домейни, като .BIT, .EMC и много други от алтернативни зони. Те са базирани на Bitcoin Blockchain технологията и така само вие може да управлявате домейна си. Той е защитен от вмешателства, цензуриране, няма нужда и да се закупува сертификат за сигурност от трета страна.

Чрез регистратори като PeerName може от сега да запазите своите домейни и в алтернативните зони. Те са следващата стъпка в еволюцията на домейните и може първи да си регистрирате добри и кратки имена от сега там.