Терапия със CPAP апарат при хъркане и сънна апнея

Публикувано на

Когато говорим за нарушения в съня, често се среща проблемът хъркане, но той обикновено е безобиден. По-големи трудности за човек създава обструктивната сънна апнея. Смята се, че всеки пети мъж и всяка десета жена са засегнати от проблема.

CPAP апарат хъркане

Промените в дишането през нощта могат да бъдат с различен произход - наднормено тегло, позиция на спане, прием на алкохол, медикаменти, тютюнопушене.

Състоянието "сънна апнея" представлява многократно спиране на дишането по време на сън, което се повтаря и води до нарушения на съня, понижнено ниво на кислород в кръвта, главоболие, риск от мозъчен инсулт, инфаркт, нервност, както и захарен диабет. Има леки, средно-леки и тежки форми.

Приема се за състояние, не болест. Необходима е промяна в начина на живот, но трябва и да се приложи поддържаща терапия. Тази терапия се нарича CPAP. Абревиатурата е с английски произход - Continuous Positive Airway Pressure, което в превод значи Постоянно Положително налягане в дихателните пътища.

Апаратите, които облекчават състоянието се наричат PAP. Те имат различни функции. Има оборудвани със софтуер. Някои пък имат карта памет, която записва данни за дишането на индивида, изчисляват се индекси, както и различни други параметри, които да бъдат в полза при посещение на лекар специалист.

С напредването на технологиите вече са на лице допълнителни удобства, например автомобилен CPAP апарат. Предлагат се апарати, съобразени с индивидуалните изисквания, както и финансовото състояние (под наем или на разсрочено плащане).

Използването на тази терапия и апарат от този тип не водят до пълно излекуване на състоянието, но определено имат преимущество пред другите подходи. Прогнозата за болните от сънна апнея е добра, а редовното ползване на терапията повишава качеството на живот, намалява сънливостта и води до трайно подобрение на състоянието.

Необходимо е терапията да се осъществява дълго време, както и да не се прекъсва за дълъг интервал, тъй като липсата на спокоен сън може сериозно да влоши здравословното състояние.