Между каузата и маркетинга или за cause-маркетинга като бизнес

Публикувано на

За първи път фразата „маркетинг в подкрепа на каузата” се използва от Американ Експрес през 1983г., за да се опише своята инициатива в подкрепа събирането на средства за реставрацията на Статуята на свободата. По време на тази кампания, Американ Експрес дарава 1 цент за всяка транзакция на свой клиент, за да подкрепи каузата. Скоро след началото на инициативата броят на картодържателите се увеличава до 45%, а употребата на кредитните карти се е увеличила с 28%.

Големи компании като Avon също са част от мащабни инициативи, често също с общественополезно значение. Дори дами (и господа!), които не са фенове на каталожната търговия на козметика познават цикламено розовите тениски и брошката-панделка в подкрепа на борбата с рака на гърдата и ранната му диагностика. Парадоксът се крие в това, че според съставките на етикета на продукцията на Avon (същото важи и за Revlon, L’Ореаl, които също подкрепят подобни инициативи) може да бъде установено, че продукцията именно на тези „cause-маркетинг компании причиняват рак, алергии, проблеми с репродукцията, ендокрини смущения, дразнене на очите и кожата, промени на биохимично и клетъчно ниво!!!!

Защо използват каузи за своя бизнес ли? Всичко е „пари”! Като всеки маркетингов похват, който залага на емоциите и ценностите на хората, cause-маркетингът също носи редица допълнителните изгоди основно по отношение позиционирането на продуктите в съзнанието на хората. Според проведено през 2004г. проучване:

  • 91% от потребителите възприемат по-скоро като положителен имиджа на компаниите, подкрепящи дадена кауза;
  • 86% от потребителите вярват, че компаниите ще се отчетат за начина, по който са подкрепили дадена кауза;
  • 86% от потребителите са по-скоро склонни да изберат бранд, чиято продукция се свързва с подкрепата на дадена кауза;
  • 79% от потребителите са склонни да закупят продукт, който свързват с подкрепата на дадена кауза;
  • 77% от потребителите вярват, че cause-маркетинга трябва да бъде напълно естествена част от бизнес политиката на всяка компания (такова е и моето лично мнение!!!).
  • 64% от потребителите споделят, че избират да купят даден продукт заради кауза, в която те вярват, а брандът подкрепя;
  • Според проведно през 2001г.проучване 81% от потребителите биха предпочели даден бранд пред друг, ако той подкрепя дадена кауза, независимо, че цената и качеството на двата продукта са идентични;
  • 96% от жените считат, че подкрепата за дадена кауза е от значение;
  • Подкрепата на кауза е гаранция за добро маркетингово позициониране и брандинг на компанията чрез ценностите на нейните клиенти. Целево ефективни са „дарения” до 5%.
  • MissionFish, организацията, която отговаря за програмата по наемане на работници на eBay program, докладва, че аукционите, които даряват част от парите за благотворителност понякога имат възможността да продадат на по-високи цени в сравнение с тези, които не го правят.
  • Cause-маркетинга често обвързваклиентите и обществото като цяло и ги прави лоялни на дадена марка, тъй като засилва чувството на гордост и производителността на служителите на дадената фирма;
  • Иновативни решения като Google Checkout служат за мост между онлайн търговците, клиентите и нестопанските организации като обслужват като помагат едновременно на всички, за да увеличат ефективността на кампанията и намалят данъчните ставки;
  • Като допълнение на чувстото за удовлетвореност, cause-маркетингът генерира публичност, кото често намаля общите разходи за бизнеса, особено що се касае до разноските по спечелването на нови клиенти

Всичко това в един момент надделява и бизнесът е склонен бързо да замени „добрата” кауза за нови приходи, увеличени пазарни дялове и разрастване на производството. Тънкият момент при cause-маркетинга е каузата да бъде и да остане преди маркетинга и бизнеса.

Естествено не всички фирми подкрепят дадена кауза от чисто меркантилни идеи.

Една от любимите ми кампании, която аз самата също подкрепям е “Click a Tree”. Това е инициатива на Европейската комисия, която ангажира всички млади хора с „еко-мислене” (голяма част от тях са Y-поколението, за което Поли Козарева беше писала скоро) да се противопоставят на климатичните промени. Всеки един от първите 5000 регистрирали се в инициативата получава дръвче, което трябва след това да засади и снима, като десетте участника, получили най-много гласове, ще спечелят пътуване до лагер за обучение по околна среда.

Като оставим настрана прекрасната кауза, искам да вметна, че дръвчетата ги изпраща немската фирма за отглеждане и търговия с цветя: SBH Str?lener Blumenhandel – по-добра реклама от това здраве му кажи ? Първо ЕС плаща, в което съм убедена, както дръвчетата, така и доставката им, защото това е при всички положения проект за опазване на околната среда, а паралелно с това фирмата печели БЕЗПЛАТНО добър имидж, връзка с потенциални клиенти и маркетинг информация (адрес, години, местоживеене, интереси – препоръчително е да се посочи страница за контакт при регистрацията). Това вече мисля, че се доближава до идеята за cause-маркетинга.

Въпреки че в първоначалния си вид cause-маркетинга се проявява в офлайн пространството, горепосоченият пример също доказва как постепенно той се измества и към онлайн каналите. До голяма степен това се дължи на нарастващия процент на домакинства с интернет достъп, както и на потепенното изместване на комуникационните канали и рекламата в Web 2.0.

Основните принципи, в съответсвие с онлайн и социалните медии, за успеха на маркетинга в поредкрепа на кауза са:

  1. Идеята, която се подкрепя трябва да е ясна, проста и точна;
  2. Хората трябва да знаят какво правите и какво се очаква от тях;
  3. Нека хората имат възможността да разпространяват идеята (вирусен маркетинг) и да се включват в каузата;
  4. Резултатите от усилията в подкрепа на каузата трябва да бъдат известни в реално време и
  5. Хората трябва да имат възможност за достъп до тях,както и за обратна връзка с организаторите на събитието;
  6. Най-важното от всичко казано до тук е че колкото и важна да изглежда една кауза, не е задължително тя да е такава за всички хора и не е задължитело всички да я подкрепят.

Ако решите да подкрепите някоя кауза (в което искрено се надявам) бъдете готови да отделите време и енергия, за да покажете на света с какво вашата кауза ще „промени” света.