Кежуал стил: Футболните фенове и модата за мъже

Публикувано на

Кежуал субкултурата е неизменна част от историята на мъжката мода и за мнозина представлява начин на живот. В края на 70-те години това течение се появява в Англия като се преплита някъде между средите на футболните фенове и хулигани, последователите на стила на Фред Пери и неотмиращите влияния от субкултурата на модс (дръзка, смела и горда).

Стил и мода за мъже

Като лайфстайл кежуал произлиза главно от футболната култура и младежите фенове на даден футболен клуб, които се обличат в скъпи европейски марки дрехи. Често са документирани и случаи на кражби на въпросните облекла от магазините на градовете, където гостува отборът на поддръжниците. Или поне така започва всичко, според историците.

Думата „casual“ в превод означава небрежен, обикновен и се асоциира с облекло, даващо комфорт и свобода на изразяване, в контраст с еднообразието на костюмите. Дали това е било търсеното значение, когато се е зародила страстта на младежите към този лайфстайл, е трудно да кажем.

Едно е сигурно – след средата на 20-ти век младежите в Англия започват да изпитват ярка нужда да се разграничат от рамките на обществото, заедно с музикалната и технологична революция. Постепенно това желание се олицетворява в движения като Теди-бойс от 50-те и модс през 60-те, трансформирали се в скинхедс по-късно. Именно повторното възраждане на модс сред младежките структури в края на 70-те и 80-те дава тласък на новия кежуал лайфстайл.

Предпочитаните от българските мъже casual дрехи ще откриете в онлайн магазин. Мъжки ризи, суичъри, потури, дънки, аксесоари и какво ли още не за всеки момент от всекидневието в крак с модните тенденции на кежуал субкултурата.