White Hat vs. Black Hat SEO техники за Google

Публикувано на

Google с всеки следващ update и промяна на алгоритъма си, ни показва, че е обявил война срещу Black Hat методите и оптимизаторите, които си позволяват да използват такива техники. В статията ще разгледаме подробно някои методи и програми, които се използват от Black Hat SEO оптимизаторите, както и ще се направи един подробен анализ и ефективност, като по този начин ще може да си направим една равносметка дали Google ще успее да се справи веднъж завинаги с Black Hat методите. Нека първо да си изясним някои понятия накратко.

SEO оптимизация значение

White Hat SEO - това са “легалните” методи, които Google поощрява и приканва да се използват за правилна и успешна SEO кампания. Накратко казано, White Hat оптимизаторите използват НАТУРАЛНИ методи, които по никакъв начин не нарушават TOS на Google. Една White Hat кампания всъщност разчита 90 процента на качествено съдържание, което на свой ред води до линкбайт и натурални линкове, които подобряват позициите ви в SERP.

Линкбилдинга също трябва да е съобразен с правилата на Google и това как да се трупат линкове натурално – това изключва всякакъв спам разбира се. Тук е по-редно да говорим КАКВО НЕ ТРЯБВА да се прави, а не какво трябва да се прави, затова ще пропуснем White Hat обясненията, а ще обясним подробно по-надолу, когато говорим за Gray Hat и Black Hat методите.

Интересни материали за бели шапчици е блога на Cloxy, където е пълно с видео материали и обяснения основно за OnSite/OnPage SEO.

BlackHat SEO

Black Hat

Black Hat са методите за оптимизация на търсачки, които са забранени от Google и нарушават правилата му. Тук вече говорим не само за Off-Page, но и за неща, които могат да се правят On-Page и така да се манипулират търсачките. По-късно ще обясним някои от методите, които се използват. Едно от предимствата на Black Hat е бързата монетизация, която може да се постигне, за разлика от White Hat, където отнема доста повече време като цяло.

Gray Hat

Gray Hat методите са и тук и там или казано – черно, черно, ама не съвсем. Става въпрос за НЕЕТИЧНИ методи, които разбира се, Google не одобрява. Тук можем да сложим купуването на линкове, нежелано селфлинкванe, купуване на домейни с цел редиректи и т.н. и т.н...

В началото бе….

Един от първите Black Hat методи е spamdexing – оспамването на една страница с множество нерелевантни линкове и малко съдържание. Годината е 1997, а по онова време имаме Yahoo и AltaVista. И двете търсачки страдат много от подобни манипулации, като чак няколко години след това, можем да кажем, че методът е ПОБЕДЕН. Всякакви опити да правите подобно нещо, биха свалили “рейта” ви пред Googlе и не се препоръчва за сериозни проекти.

Нека да видим днешните Black Hat оптимизатори с какво разполагат за линкбилдинг и манипулиране на търсачките. Основно се трупат линкове чрез спам на 3 нива: форуми, блогове и социални мрежи. Ето софтуера лидер в това:

ХРУМЕР - служи за спаменето по форуми и създаването на профилни линкове. Определено е най-добрата програма за линкбилдинг. За 24 часа можете да направите и 300000 линка. Цената е висока 590$ , като освен тези пари, ще трябва да си намерите сървър, защото повечето Интернет провайдери ще ви спрат кранчето заради Xrumer. Идеален за създаването на 2tier и 3tier linkwheels и сложни линкферми и схеми за сателити. Определено руската пияна сган е лидер в автоматичното линкбилдване и спаменето.

Scrapebox - служи за публикуването на коментари в блогове. Цената е сравнително ниска в сравнение с Xrumer, но определено е най-добрата програма за постване на коментари. Идеален за създаването на linkwheels и 2tier сателити и мрежи.

Bookmarking Demon – Служи за публикуване в social bookmark сайтове. Изключително полезен в комплект с първите 2 – с него правите 1tier linkwheel, а пък след това линковете ги пускате в Xrumer/ Scrapebox.

Article Magic Submitter - Субмит в артикъл директории – Нямам какво да кажа, нямам наблюдения.

Като цяло Black Hat оптимизаторите си играят на котка и мишка с Google, особено когато става въпрос за linkbuilding и спам от типа ( THIS IS MADNESS, THIS IS SPARTA!!!!!! ). Повечето неща, които се бластват в линкбилдинг програмите са 2tier, 3tier и т.н.., като целта е да се замаскира директният линк. Проста схема : Имате 150 статии с ваш линк от различни сайтове. Събирате всички URL на статиите и ги пускате през xrumer/ scrapebox / bookmarking demon.

Като цяло Google души постоянно за изсипването на много линкове и следи дали има достатъчно добър link juice, тоест дали всичките линкове не са само от коментари, или само от форум профили.

Равносметката : Не си губете времето с подобни техники. Щом пишем за тях, значи вече са в историята, Google знае за тях и не работят както се очаква. Инвестирайте дългосрочно и играйте по правилата. Използвайте SEO услуги от фирми като Cloxy, доказали се с годините, че работят само чрез White Hat методи. Ако държите на сайта си/бранда си, не бихте го рискували за краткосрочно класиране и после години в наказания.

Историята е показала, че всяка СПАМ техника рано или късно се хваща и наказва. Просто не си заслужава.