В защита на нелегалния трафик

Публикувано на

Годишният доклад на Международата асоциация за интелектуална собственост твърди, че България пак е в черния списък на организацията, защото пиратството в мрежата е "добило огромни размери".

Интересно е обаче, че се говори за "местни сървъри с нелицензирано съдържание" и в същото време се споменават zamunda.net и arenabg.com. Някак си не се връзват нещата, защото, доколкото знам Замунда и Арена са торент-сайтове и нямат сървъри с нелегално съдържание. Обмена става между потребители, които притежават някакво съдържание на персоналния си компютър, а сайтовете служат за срещане на потребители със сходни интереси.

Всъщност в Арена забелязах, че имат една услуга "гледай онлайн" или "изтегли филм срещу заплащане с SMS". Не знам доколко е регламентирана тази услуга с носителите на авторски права. В зависимост от интерпретацията, нелегално може да се нарече съдържанието в сървърите на data.bg, където е достъпна доста музика, но вече не и филми. Но пак в зависимост от интерпретацията. А и вече е минало.

Някои от горепосочените сайтове събират дарения с Bitcoin, но това едва ли се води заплащане. Вижда се, че напоследък не са получавали много дарения. Предполагам се дължи на високите Bitcoin такси.

И все пак, по отношение на самия обмен на информация – филми, музика, книги и други с нелицензирано съдържание в торент-сайтовете, смятам, че те носят повече ползи за обществото, отколкото загуби за компаниите, ако е възможно сравнение между двете. Защото двигателят на прогреса на едно общество е именно информацията. Колкото по-свободно се движи тя, толкова по-конкурентни и умни са хората, които я ползват. Безспорно нелицензираната, ако щете я наречете крадената информация, ни "отваря очите" в много аспекти за случващото се по света и ни прави по-добри или по-лоши.

Представете си, че сте работодател и търсите служител, специалист в дадена сфера, но с богата обща култура по принцип. Нали не искате да наемете охлюв, костенурка или кон с капаци? Е, ако този човек не е имал достъпа до информационни ресурси, като филми, музика и книги - онлайн и безплатно, то как той би могъл да си изгради тази обща култура? Вероятно ще кажете, като си ги купи. Ами, ако са недостъпни за него?

Ами, ако не бяха пиратските версии на Уиндоус и редица други програми? Тогава докъде мислите, че щяхме да сме стигнали в развитието на технологиите, Интернет и софтуера в България? Колко хора познавате, които са били най-големите ''пирати'' в младежките си години, дори и по-късно, но впоследствие са ставали и най-добрите и конкурентни служители в един или друг отрасъл и са давали своя дан на засегнатите компании и на обществото?

Всички загуби си имат еквивалент като ползи. В природата винаги има равновесие, макар и невидимо с невъоражено око. Смятам, че от свободния обмен на информация, дори нелицензирания, също има големи ползи и те не могат да бъдат измерени тук и сега. Те се проявяват в перспектива.


Предлагам всеки да изложи аргументите си "за" и "против" нелицензирания трафик в Интернет, тук или в сайта си? Какви са ползите и какви са минусите от това? За кого и как? И нека не заплитаме дискусията в юридическото русло, защото правото не е нищо повече от правенето на интерпретация по удобен и полезен за интерпретиращия начин.