Новият ноутбук Acer Aspire R7 - хармония в четири измерения

Публикувано на

Плюсове

Иновативна технология, местата за допир на екрана са отпред и в центъра. Красив, 15-инчов дисплей с резолюция 1920 х 1080 пиксела. Отличен звук с изненадващо голяма сила.

Минуси

Огледална клавиатура и тъчпадът е флоп. Посредствено представяне.

Забележка

В Acer Aspire R7-571-6858 има иновативен механизъм – „Ezel” панта, но цялостният дизайн се основава на решението да бъдат разменени тъчпадът и клавиатурата, в резултат на което той е неудобен.

Acer Aspire R7 може да бъде първият лаптоп, който е настолен заместител на десктоп поколението „всичко в едно“. Снабден с управляем статив с комбинация стойка / панта, това е първият лаптоп с напълно регулируем монитор. В това отношение той повече прилича на десктоп, отколкото на лаптоп. Има обръщащ се, сгъващ се, плаващ дизайн на дисплея, който със сигурност е уникален. И дори този нов дизайн да ни завърти главите и да загатва формата на устройствата от бъдещето, цялостният вид се води от идеята да размени тъчпада и клавиатурата. А това не е удобство.

Дизайн

С толкова много ултрабуци на пазара, е освежаващо да видим пълна подмяна на десктопа в лабораториите. Моделът Aspire R7 по никакъв начин не е изящен с размерите си 1,1/ 14,8/ 10,0 инча и с теглото си 5,22 паунда (2 кг ). Конструкцията му съчетава лека пластмаса върху капака и шаси с метална панта.

Най-важната характеристика на Aspire R7 е уникалната комбинация между панта и стойка на дисплея, която от Acer са нарекли "Ezel" панта. Подобно на многофункционалния модел Lenovo IdeaPad Yoga, Aspire R7 използва Езел пантата, за да осигури четири различни режима на работа: ноутбук, Езел, Pad и режим Екран. Във всеки от тях, 15.6-инчовият дисплей се обръща и сгъва, за да работите на сензорния дисплей под най-удобния ъгъл.

Ноутбук режимът е най-близкият от четирите до обикновен сгъваем лаптоп, с дисплей, поставен с обратната си страна на шасито на лаптопа. В този режим, устройството функционира подобно на всеки друг лаптоп със сензорен монитор, с изключение на необичайната подредба на клавиатурата.

В режим Езел, стойката на дисплея позволява на монитора да заеме позиция, много по-близка до настолен дисплей. Освен че изглежда готино, този режим най-много улеснява използването на сензорния дисплей. Това ви дава възможност да доближите екрана и да го наклоните под по-удобен ъгъл, отколкото е при обикновения сензорен екран на лаптоп.

Ezel пантата разполага с две регулируеми панти. И двете са захванати достатъчно здраво, така че при докосване и натискане на екрана няма забележимо потреперване. Негативният страничен ефект от здраво захванатите панти е, че те са също толкова стегнати и когато регулирате ъгъла на дисплея при отварянето му.

Сгъването на Езел пантата на нивото на екрана променя лаптопа в режим Pad, който преобразува Aspire R7 в нещо като таблет. Той е твърде голям, за да можете просто да го ползвате при пътуване, макар че може да го премествате от една стая в друга с относителна лекота. Не е точно мобилен, но Pad режимът прави по-удобна работата със сензорния монитор, защото дисплеят е поставен почти в равнина.

И накрая, дисплеят може да се наклони назад и да се обръща, за да го покажете на някого от другата страна. Виждали сме подобни екрани в концепциите на Lenovo Yoga и Asus Taichi.

Комбинацията отдолу клавиатура, отгоре тъчпад е също толкова странна като шантавите статив-стойка и дисплей-монитор. Докато мотивите поне са логични- с плаващ сензорен екран не е задължително да има тъчпад, а ъгълът на плаващия дисплей ще блокира част от клавиатурата при нормална употреба, то не може да се пренебрегне фактът, че преминаването от един режим в друг е трудно.

Традиционното разположение на клавиатурата и тъчпада не е произволно. Правилно поставените длани ви позволяват да пишете в по-удобна поза и улесняват ползването на лаптопа при пътуване. Тъчпад под интервала осигурява работа без мишка и без да се притеснявате, че ще натискате по погрешка клавишите. Новият дизайн премахва тези важни щрихи и създава усещане за промяна само заради самата промяна.

Технически параметри

Процесор: Intel Core i5-3337U (2-ядрен, 1.80 – 2.70 GHz, 3MB кеш)
Оперативна памет: 4GB (1x 4096MB) – DDR3, 1600Mhz
HDD/SSD: 1TB (5400 оборота/мин.)
Видеокарта: Intel HD Graphics 4000 (със споделена памет)
Дисплей: 15,6 инча (39,62 см) – 1920 x 1080 пиксела, IPS матрица, с мултитъч, гланцов
Оптично устройство: няма
Комуникация: Wi-Fi 802.11a/g/n, Bluetooth 4.0
Допълнително: 1x USB 2.0 порта, 2x захранващи USB 3.0 порта, HDMI, Acer Converter порт (поддържа USB 2.0, Ethernet и VGA изход), четец на SD карти, аудио гнездо за слушалки и микрофон, Crystal Eye HD уеб камера, четец на мултимедийни карти, Kensington Lock система за заключване, подсветка на клавиатурата, акселерометър, жироскоп, електронен компас, сензор за светлина
Батерия: 4-клетъчна (издържа до 4 1/2 часа)
Дебелина на корпуса: 25,4 мм
Тегло: 2400 гр. (с 6-клетъчната батерия)
Тегло на зарядното устройство: 216 грама

Източник: Acer Aspire R7-571-6858